30dag zielonego groszku
4 łyżki masła
posiekana cebula
6 jaj
1/2 szklanki mleka
sól
Sos:
2 łyżki masła
szklanka śmietanki lub mleka
2 łyżki mąki
sól
utarty ser żółty
Dwie łyżki masła rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką.
Wlać mleko, osolić, mieszając zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć płomień, wsypać ser, mieszając podgrzewać do stopienia sera, trzymać w ciepłe.
W rondlu smażyć cebulę na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia, wsypać zielony groszek, wlać łyżkę wody, dusić na małym ogniu, do czasu aż groszek zmieknie.
Ubić jaja z mlekiem, wlać do groszku, smażyć aż się zetną.
Przełożyć jajecznice na talerz i polać sosem.