Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 3
30 dag zielonego groszku
4 łyżki masła
posiekana cebula
6 jaj
1/2 szklanki mleka
sól
Sos:
2 łyżki masła
szklanka śmietanki lub mleka
2 łyżki mąki
sól
utarty ser żółty
Dwie łyżki masła rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką.
Wlać mleko, osolić, mieszając zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć płomień, wsypać ser, mieszając podgrzewać do stopienia sera, trzymać w ciepłe.
W rondlu smażyć cebulę na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia, wsypać zielony groszek, wlać łyżkę wody, dusić na małym ogniu, do czasu aż groszek zmieknie.
Ubić jaja z mlekiem, wlać do groszku, smażyć aż się zetną.
Przełożyć jajecznice na talerz i polać sosem.
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
Befsztyk z polędwicy po wrocławsku
Forma potrawy: Dania główne
40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek