MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku

Formy potrawy: Sałatki, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty

Przyrządzanie

Wymyte i osuszone listki sałaty ułożyć na 4-6 talerzach. Usypać stożki ze startego sera na środkowych listkach każdego z talerzyków.

Jaja przepołowić, usunąć z nich żółtka. Następnie żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z musztardą, chrzanem i korniszonami, makiem i 3-4 łyżkami sosu jogurtowego.

Tak powstałym farszem wypełnić białka. Faszerowane jaja ułożyć dookoła stożków z sera, polać sosem, na koniec przybrać ćwiartkami pomidorów.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa czarownic

Forma potrawy: Zupy

2 cebule
1 ząbek czosnku
30 g masła
1 kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50 g świeżego imbiru
250 g śmietany
sól, pieprz
200 g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Patelnia meksykańska

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

4 cebule
2 ząbki czosnku
sól
2 jabłka
sok z 1 cytryny
2 marynowane ostre papryki
4 duże pomidory
4 łyżki oleju
40 dag mielonego mięsa
pieprz
10 oliwek nadziewanych papryką
szczypta cynamonu
curry

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka