Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
12 jajek
200 g ryżu
350 g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120 g masła
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek
Ryż opłukać, zalać 500 ml wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 17-20 min.
Paprykę i pomidor umyć. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść a z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Przygotowac sos grzybowy: cebulę podsmażyć na maśle, dodać 1 łyżeczkę mielonej papryki, pokrojone grzyby, roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, sól, kminek.
Gdy cała woda wyparuje z grzybów, dodać pokrojone papryki, pomidor, trochę wody i gotować pod przykryciem tak długo, aż będą miękkie.
Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Zagotować dużą ilość wody, dodać sól i łyżkę octu. Dokładnie umyte jajka wbijać do wrzącej wody i gotować 3-4 min. Wyjąć cedzakową łyżką.
Na gorącym ryżu ułożyć jajka i polać sosem grzybowym.
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
Forma potrawy: Sosy
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz
Forma potrawy: Śniadania
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz