Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala
Utrzeć w miseczce żółtka z całymi jajami i cukrem. Masa powinna być biała i puszysta. Wlać wino i umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Nad wrzącą wodą ubijać masę trzepaczką.
Należy UWAŻAĆ, aby masa nie podgrzała się zbyt mocno (robią się grudki).
W momencie, gdy zacznie gęstnieć, należy wylać do kieliszków lub miseczek. Podawać bezpośrednio po przyżądzeniu.
Można eksperymentować z innymi winami wytrawnymi oraz dodatkami innych alkoholi.
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
Forma potrawy: Sosy
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz
Forma potrawy: Śniadania
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz