cojemy.pl > Desery > Szadon (zabjone)

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Szadon (zabjone)

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala

Przyrządzanie

Utrzeć w miseczce żółtka z całymi jajami i cukrem. Masa powinna być biała i puszysta. Wlać wino i umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Nad wrzącą wodą ubijać masę trzepaczką.
 
Należy UWAŻAĆ, aby masa nie podgrzała się zbyt mocno (robią się grudki).
 
W momencie, gdy zacznie gęstnieć, należy wylać do kieliszków lub miseczek. Podawać bezpośrednio po przyżądzeniu.
 
Można eksperymentować z innymi winami wytrawnymi oraz dodatkami innych alkoholi.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jajka, Wino
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.