200g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Kurki przebrać, oczyścić i bardzo starannie umyć. Większe pokroić. Smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła 15-20 min. Pod koniec smażenia osolić i doprawić połową pieprzu. Odstawić w cieple miejsce.
Jaja wraz z zieloną pietruszką, odrobiną soli, resztą pieprzu i ziołami ubić na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła. Wlać połowę ubitych jaj i smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty. Gdy spód omletu zazłoci się, przewrócić i dosmażać krótko z drugiej strony. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. W taki sam sposób usmażyć drugi omlet.
Gorące kurki ułożyć na pierwszym omlecie, przykryć drugim i można podawać.