Formy potrawy: Dania główne, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Kurki przebrać, oczyścić i bardzo starannie umyć. Większe pokroić. Smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła 15-20 min. Pod koniec smażenia osolić i doprawić połową pieprzu. Odstawić w cieple miejsce.
Jaja wraz z zieloną pietruszką, odrobiną soli, resztą pieprzu i ziołami ubić na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła. Wlać połowę ubitych jaj i smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty. Gdy spód omletu zazłoci się, przewrócić i dosmażać krótko z drugiej strony. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. W taki sam sposób usmażyć drugi omlet.
Gorące kurki ułożyć na pierwszym omlecie, przykryć drugim i można podawać.
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego
Forma potrawy: Śniadania
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Kaiserschmarren (omlet cesarski)
Forma potrawy: Desery
4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania