Dania główne z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
50dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
1kg karpia
5dag cebuli
pietruszka
30dag borowików lub pieczarek
5dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz
Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
1kg kurek
1 cebula
100g masła
125ml rosołu lub wody
125ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki pureé
1/2kg pieczarek
1/2kg cebuli
1/2kg kiełbasy
1/2kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól
Do podania:
ryż lub ziemniaki
70dag wołowiny bez kości
pieprz
15dag cebuli
2dag grzybów suszonych
5dag chleba razowego
4dag smalcu
sól
Farsz:
15dag cebuli
5dag chleba czerstwego
2dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
60dag wołowiny z kością
25dag włoszczyzny z kapustą
65dag ziemniaków
20dag ogórków kwaszonych
2dag mąki
6dag tłuszczu
10dag cebuli
12dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
60dag wołowiny bez kości
100ml czerwonego wytrawnego wina
6-8dag cebuli
15dag dżemu śliwkowego
2dag mąki
3dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
ryż
50dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
30dag pieczarek
5dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki