Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
Mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.
Sporządzić farsz cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu, chleb zetrzeć na tarce, wszystko wymieszać z masłem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na plastry mięsa nałożyć farsz, zwinąć je w rulony, obrumienić na smalcu. Następnie zrazy przełożyć do rondla, podlać wywarem, posypać utartym chlebem, dodać ugotowane, pokrojone w paski grzyby, dusić do miękkości.
Podawać z kaszami.
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Zrazy zawijane w sosie grzybowym
Forma potrawy: Dania główne
90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz