Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
Ugotować mięso z warzywami w niewielkiej ilości wody, przecedzić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na gorącym tłuszczu.
Do rondla włożyć usmażoną cebulę, oddzielone kości, pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone warzywa z wywaru, dodać sól, pieprz do smaku.
Podprawić mąką i śmietaną, zagotować. Podawać z chlebem.
Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Dania główne
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz