Forma potrawy: Dania główne
2 piersi z kurczaka
5 dag tłuszczu
3 dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3 dag szynki
2 dag groszku konserwowego
15 dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
Piersi z kury umyć, ściągnąć skóre, oddzielić mięso od kości. Filety oczyścić z błon. Mięso podzielić na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt okrągły. Następnie posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron.
Grzanki usmażyć z obu stron, posmarować pasztetem, ułożyć zrazy, wstawić do ciepłego piekarnika.
Jaja umyć, wybić ze skorupek do naczynia, roztrzepać trzepaczką, wymieszać z pokrojoną w paseczki szynką, groszkiem i posiekaną zieleniną oraz przyprawami wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz, usmażyć z obu stron wyłożyć na stolnice, wykroić okrągłą foremką 8 omlecików i ułożyć je na zrazach, całość przełożyć na półmisek, udekorować.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Zupy
kura
włoszczyzna
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza