Forma potrawy: Dania główne
8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Bulion rozpuścić w szklance wody, dodać paprykę. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć nasiona i włożyć na 30 min. do bulionu.
W tym czasie przyprawić mięso drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, solą i pieprzem, wbić jajko.
Wyrabiać łyżka na jednolitą masę. półówki gruszek wyjąć z bulionu i napełnić kulkami z masy mięsnej. Całość włożyć do rondla, dodać masło i zalać tym samym bulionem.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu. Przed podaniem sos doprawić do smaku.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków