MENU
ZWIŃ MENU

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

Przyrządzanie

Bulion rozpuścić w szklance wody, dodać paprykę. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć nasiona i włożyć na 30 min. do bulionu.

W tym czasie przyprawić mięso drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, solą i pieprzem, wbić jajko.

Wyrabiać łyżka na jednolitą masę. półówki gruszek wyjąć z bulionu i napełnić kulkami z masy mięsnej. Całość włożyć do rondla, dodać masło i zalać tym samym bulionem.

Dusić pod przykryciem, na małym ogniu. Przed podaniem sos doprawić do smaku.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

 
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany

1 łyżka masła
2 łyżki mąki

sól, pieprz
 

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Dania główne

2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Dania główne

70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól

Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków