8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Bulion rozpuścić w szklance wody, dodać paprykę. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć nasiona i włożyć na 30 min. do bulionu.
W tym czasie przyprawić mięso drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, solą i pieprzem, wbić jajko.
Wyrabiać łyżka na jednolitą masę. półówki gruszek wyjąć z bulionu i napełnić kulkami z masy mięsnej. Całość włożyć do rondla, dodać masło i zalać tym samym bulionem.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu. Przed podaniem sos doprawić do smaku.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.