750g śliwek lub małych moreli
100g cukru pudru
80g masła do polania
60g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700g kartofli
50g masła
3 jajka
mąka, sól
Kartofle obrać, ugotować i przestudzić, następnie przepuścić przez maszynkę.
Dodać masło, jajka, sól i tyle mąki, ile wchłoną kartofle - powstała masa powinna
mieć konsystencję ciasta.
Śliwki (lib morele) umyć, osuszyć ściereczką, wyjąć pestki, a na ich miejsce włożyć cukier z cynamonem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i kroić na kwadraty o boku 8 cm. Na
każdym kwadracie położyć 1 śliwkę i formować okrągłe knedle.
Gotować porcjami w osolonej, wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować ostroznie cedzakową łyżką.
Przyrumienić na maśle tartą bułkę. Obtoczyć w niej knedle. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.