6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz
Kaszę wsypać do wrzącej wody (6 szklanek), przy wsypywaniu cały czas mieszać. Następnie przykryć garnek, gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
Wyjąć i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C.), piec pod przykryciem przez około 45 min.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cebulę, pieczarki i seler, mieszając smażyć na małym ogniu, aż jarzynki i grzyby staną się miękkie - powinno to zająć około 10 minut.
Pieczarki posypać zielona pietruszka, wymieszać.
Gorącą kaszę wyłożyć na gorący półmisek, grzyby ułożyć na wierzchu.