MENU
ZWIŃ MENU

Kasza gryczana z pieczarkami

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25 dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz

Przyrządzanie

Kaszę wsypać do wrzącej wody (6 szklanek), przy wsypywaniu cały czas mieszać. Następnie przykryć garnek, gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
 
Wyjąć i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C.), piec pod przykryciem przez około 45 min.
 
Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cebulę, pieczarki i seler, mieszając smażyć na małym ogniu, aż jarzynki i grzyby staną się miękkie - powinno to zająć około 10 minut.
 
Pieczarki posypać zielona pietruszka, wymieszać.
 
Gorącą kaszę wyłożyć na gorący półmisek, grzyby ułożyć na wierzchu.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
400 ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20 dag jabłek
10 dag słoniny
25 dag ziemniaków
8 dag cebuli
sól, pieprz

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Dania główne

0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy