cojemy.pl > Dania główne > Kasza gryczana z pieczarkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Kasza gryczana z pieczarkami

Formy potrawy: danie główne, kolacja, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz

Przyrządzanie

Kaszę wsypać do wrzącej wody (6 szklanek), przy wsypywaniu cały czas mieszać. Następnie przykryć garnek, gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
Wyjąć i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C.), piec pod przykryciem przez około 45 min.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cebulę, pieczarki i seler, mieszając smażyć na małym ogniu, aż jarzynki i grzyby staną się miękkie - powinno to zająć około 10 minut.
Pieczarki posypać zielona pietruszka, wymieszać.
Gorącą kaszę wyłożyć na gorący półmisek, grzyby ułożyć na wierzchu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Kasza (każdy rodzaj), Kasza gryczana, Masło, Olej, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Seler, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kotlety de Volaille z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
4 piersi z kurczaka
20dag pieczarek
masło do smażenia
5dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10dag tartej bułki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
pomidory
» zobacz przepis

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
1 mała główka kapusty
40dag pieczarek
łyżka oleju
25dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100g buraka
100g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.