Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końce.
Na pomidorach wykonać nacięcia w kształcie krzyża. Przelać je wrzątkiem, a następnie zimną wodą i obrać. Przekroić pomidory na połowę, usunąć pestki i pokroić je w małą kostkę. Pestki można usunąć ściskając połówki pomidora w dłoni i strząsając pestki z sosem do miseczki, resztę nasion można usunąć łyżeczką.
Bazylię opłukać i osuszyć, następnie obserwać listki. Kilka listków odłożyć do późniejszej dekoracji, resztę pokroić w paski.
Szparagi gotować w osolonej wodzie 12-15 minut.
Roztopić masło. Żółtko wlać do metalowej miski, wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą.
Żółtko ubić na krem, porcjami dodając masło. Na koniec dodać 2-3 łyżki wody, w której gotują się szparagi. Sos doprawić do smaku solą i świerzo zmielonym pieprzem, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i posiekaną bazylią.
Szparagi wyjąć z wody i dokadnie osączyć. Ułożyć na półmisku, dodać efektowanie zwinięte plasterki szynki. Udekorować odłożonymi wcześniej listkami bazylii, polać odrobiną sosu holenderskiego.
Resztę sosu wlać do sosjerki i podawać osobno. Do szparagów można podać także młode ziemniaki z wody.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
1 kg szparagów
100 g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
Forma potrawy: Dania główne
1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo
sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
Forma potrawy: Dania główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól