MENU
ZWIŃ MENU

Ryba w jarzynach

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki

1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag selera
10 dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli

Przyrządzanie

Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor.

Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por.

Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu.

Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ryba pieczona w glinie

Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe

Ryba zapiekana z pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne


1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz

Ryż z rybą i jajkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki cytryny

Pasta rybna do kanapek

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

1 puszka szprotek w oleju (odcedzone) lub ryba wędzona
1 lub 2 jajka
1 mała cebulka
starty ser żółty
majonez
sól, pieprz i inne przyprawy (np. jałowiec)