1,2kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15dag selera
10dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor.
Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por.
Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu.
Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.