Forma potrawy: Dania główne
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
Umyć porcje mięsa i zdjąć z nich skórę. Jeżeli to udka to przekroić je na połowę, jeżeli piersi - oczyścić z kości. Mięso obtoczyć w mące z dodatkiem soli oraz pieprzu i obsmażyć z obu stron na maśle.
Następnie mięso przykryć i dusić na średnim ogniu (odparowany sok uzupełniać sukcesywnie wodą spod ananasów). Kiedy mięso będzie już miękkie, wyłożyć je na ogrzany talerz.
Do pozostałego w rondlu soku dodać pokrojane w kostkę ananasy i zagotować, po czym zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i ogrzewać jeszcze przez chwilę (nie gotować!).
Przed podaniem na stół porcje kurczaka obłożyć kostką ananasową, polać sosem i przybrać posiekaną natką pietruszki.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Placki ziemniaczane po amerykańsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20 dag mąki
1 łyżka masła
35 dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia