MENU
ZWIŃ MENU

Knedle ze śliwkami na grysiku

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
 

Przyrządzanie

Twaróg utrzeć z masłem, miodem, szczyptą soli, skórką z cytryny i żółtkami, wymieszać z grysikiem, odstawić na 30 minut.
 
Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki.
 
Z ciasta ulepić placuszki, na każdym ułożyć śliwkę i skleić, formując zgrabne, okrągłe knedle. Kendle obtoczyć w mące, włożyćdo wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjąć je ostrożnie łyżką cedzakową.
 
Zarumienić sezam na patelni, obtoczyć nim knedle. Przed podaniem posypać brązowym cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami lub morelami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera

Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni

Paprykarz z wątróbki

Forma potrawy: Dania główne

40 dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz