ok. 40dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
Twaróg utrzeć z masłem, miodem, szczyptą soli, skórką z cytryny i żółtkami, wymieszać z grysikiem, odstawić na 30 minut.
Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki.
Z ciasta ulepić placuszki, na każdym ułożyć śliwkę i skleić, formując zgrabne, okrągłe knedle. Kendle obtoczyć w mące, włożyćdo wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjąć je ostrożnie łyżką cedzakową.
Zarumienić sezam na patelni, obtoczyć nim knedle. Przed podaniem posypać brązowym cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.