MENU
ZWIŃ MENU

Krokiety z fasoli

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku

Do podania:
sos pomidorowy

Przyrządzanie

Dwie szklanki namoczonej wcześniej i ugotowanej fasoli zemleć w maszynce lub zmiksować z 3-4 pokrojonymi w prążki i podduszonymi porami.

Do masy dodać 2-3 łyżki tartej bułki, 1 lub 2 jaja, 1 łyżkę razowej mąki pszennej, sól do smaku oraz po 1 łyżeczce ziół przyprawowych (np. pieprzu ziołowego i majeranku).

Masę dokładnie wymieszać i formować z niej krokiety.

Uformowane obtoczyć w jajku, tartej bułce i smażyć.

Podawać z sosem pomidorowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos fasolowy

Forma potrawy: Sosy

100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier

Ziemniaczane krokiety

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia

Kotlety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne

40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
 
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby