Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
Dwie szklanki namoczonej wcześniej i ugotowanej fasoli zemleć w maszynce lub zmiksować z 3-4 pokrojonymi w prążki i podduszonymi porami.
Do masy dodać 2-3 łyżki tartej bułki, 1 lub 2 jaja, 1 łyżkę razowej mąki pszennej, sól do smaku oraz po 1 łyżeczce ziół przyprawowych (np. pieprzu ziołowego i majeranku).
Masę dokładnie wymieszać i formować z niej krokiety.
Uformowane obtoczyć w jajku, tartej bułce i smażyć.
Podawać z sosem pomidorowym.
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
pół kg. ziemniaków
2 łyżki masła
4 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany
szklanka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Forma potrawy: Dania główne
40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
Krokiety z kaszy gryczanej i sera
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby