cojemy.pl > Dania główne > Dynia zapiekana w sosie beszamelowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Dynia zapiekana w sosie beszamelowym

Formy potrawy: danie główne, zapiekane

Składniki potrawy

1,20kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30g sera szwajcarskiego lub trapistów

Sos beszamelowy:
40g masła lub margaryny
40g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup

Przyrządzanie

Dynię opłukać, obrać, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę. Włożyć do płaskiego rondla lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić 1 kostką bulionu rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.

Przyrządzić sos beszamelowy:
tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować.

Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę).

Sosem zalać dynię, posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć. Podawać na tym półmisku, na którym się zapiekała.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Dynia, Jajka, Margaryna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Ser żółty, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos czosnkowy

Forma potrawy: Sos
jogurt naturalny
4 duże łyżki majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Deser, Sos
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
» zobacz przepis

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
» zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
» zobacz przepis

Sos czosnkowy 2

Forma potrawy: Sos
100ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

Sos harissa

Forma potrawy: Sos
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sos
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.