Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
1,20 kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30 g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Dynię opłukać, obrać, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę. Włożyć do płaskiego rondla lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić 1 kostką bulionu rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Przyrządzić sos beszamelowy:
tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować.
Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę).
Sosem zalać dynię, posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć. Podawać na tym półmisku, na którym się zapiekała.
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Lasagne z dorszem w sosie dyniowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
Forma potrawy: Zapiekane
800 g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50 g ostrego sera
sól, pieprz, koperek