Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45 dag ugotowanej baraniny
10 dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8 dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu
Najpierw plasterki cebuli i drobno posiekany czosnek podsmażyć w 4 łyżkach oleju, ale nie rumieniąc.
Baraninę pokroić i zemleć.
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do mięsa i wymieszać starannie z ketchupem, cebulą, czosnkiem i posiekaną zieleniną.
Utrzeć ser.
Masę mięsną wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia i posypać połową ilości sera. Rozbite jaja wymieszać z jogurtem, polać potrawę i po wierzchu posypać pozostałą ilością sera.
Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i surówką.
Forma potrawy: Dania na grilla
baranina 70 dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
Forma potrawy: Dania główne
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Forma potrawy: Dania główne
600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
Grillowane kotlety baranie z ziołami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno