cojemy.pl > Dania główne > Musaka

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Musaka

Formy potrawy: danie główne, zapiekane

Składniki potrawy

2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45dag ugotowanej baraniny
10dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu

Przyrządzanie

Najpierw plasterki cebuli i drobno posiekany czosnek podsmażyć w 4 łyżkach oleju, ale nie rumieniąc.
Baraninę pokroić i zemleć.
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do mięsa i wymieszać starannie z ketchupem, cebulą, czosnkiem i posiekaną zieleniną.
Utrzeć ser.
Masę mięsną wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia i posypać połową ilości sera. Rozbite jaja wymieszać z jogurtem, polać potrawę i po wierzchu posypać pozostałą ilością sera.
Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i surówką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Baranina, Cebula, Czosnek, Jajka, Jogurt, Ketchup (keczup), Koper, koperek, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Ser żółty, Sól kuchenna
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.