MENU
ZWIŃ MENU

Sznycel górski wieprzowy

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

 
0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag masła
8 dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
 

Przyrządzanie

 
Szynkę umyć, odciąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą.
 
Formować ręką i nożem szyncle nadając im okrągły kształt grubości jednego centymetra.
 
Przygotowane szyncle posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej, przyciskając ręką, wyrównując przy okazji brzegi.
 
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, zmniejszając temperaturę pod koniec smażenia.
 
Po usmażeniu zlać tłuszcz, wstawić masło, roztopić przewracając sznycle na drugą stronę.
 
Podawać obłożone pokrojonymi w kostkę ogórkami oraz kawałkami gotowanych ziemniaków.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Dania główne

40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Dania główne

po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupy

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki