cojemy.pl > Dania główne > Sznycel górski wieprzowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Sznycel górski wieprzowy

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

0,5kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag masła
8dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki

Przyrządzanie

Szynkę umyć, odciąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą.
 
Formować ręką i nożem szyncle nadając im okrągły kształt grubości jednego centymetra.
 
Przygotowane szyncle posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej, przyciskając ręką, wyrównując przy okazji brzegi.
 
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, zmniejszając temperaturę pod koniec smażenia.
 
Po usmażeniu zlać tłuszcz, wstawić masło, roztopić przewracając sznycle na drugą stronę.
 
Podawać obłożone pokrojonymi w kostkę ogórkami oraz kawałkami gotowanych ziemniaków.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Ogórek, Pieprz, Szynka, Sól kuchenna, Wieprzowina, Ziemniaki

Podobne przepisy

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przetwór, Śniadanie, Przekąska lub przystawka
650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
500 - 600g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200ml bulionu
100ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100g kwaśnej śmietany
» zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Danie główne
po 50dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
» zobacz przepis

Wieprzowina w sosie chilli

Forma potrawy: Danie główne
80dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750ml gorącej wody
sól
» zobacz przepis

Cukinia faszerowana

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
2 średnie cukinie
250g mielonej wieprzowiny
250g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
» zobacz przepis

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Forma potrawy: Danie główne
2kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier
» zobacz przepis

Wieprzowina duszona z fasolą

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg wieprzowiny
0,5kg fasoli
250ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii
» zobacz przepis

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Danie główne
40dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10dag marchewek
5dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Wieprzowina po indonezyjsku

Forma potrawy: Danie główne
1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż
» zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z dynią i pomidorami

750g chudej wieprzowiny
750g dyni
750g ziemniaków
300g pomidorów
300g pora
50g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.