cojemy.pl > Dania główne > Boeuf strogonow z polędwicy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Boeuf strogonow z polędwicy

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz

Przyrządzanie

Polędwicę umyć, oczyścić z błon i powięzi, pokroić w paski długości 5 cm, szerokości 1 cm i grubości 1 cm.

Oprószyć mięso solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, nie dosmażać.

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebuli i mąki z dodatkiem przypraw, rozprowadzić ketchupem i śmietaną, zagotować.

Doprawić do smaku, polać zrumienione mięso.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Ketchup (keczup), Masło, Mąka pszenna (zwykła), Papryka, Pieprz, Smalec, Sól kuchenna, Wołowina, Śmietana

Podobne przepisy

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Danie główne
40dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2dag mąki
8dag sera żółtego
8dag szynki wędzonej
5dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek
» zobacz przepis

Tournedos z polędwicy wołowej

Forma potrawy: Danie główne
50dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
» zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szczypiorek
» zobacz przepis

Steki z grilla z masłem ziołowym

Forma potrawy: Danie na grilla
4 steki z polędwicy wolowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju
1 pomidor
4 małe liście sałaty
2 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cytryny
2dag masła ziołowego
» zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Makaron ngorongoro

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350g szerokiego makaronu
150g utartego sera cheddar
» zobacz przepis

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadanie
10 kromek chleba razowego
40g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
» zobacz przepis

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
750g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Szaszłyki wołowe

Forma potrawy: Danie na grilla
50dag polędwicy
15dag wędzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (estragon, szałwia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
» zobacz przepis

Befsztyki wołowe

Forma potrawy: Danie główne
50dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
» zobacz przepis

Strogonow z wątróbki

Forma potrawy: Danie główne
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.