Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Dania główne, Przetwory
cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka
Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Przetwory
kg średniej wielkości pomidorów
4 łyżki soli
2 łyżki oleju
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
listek laurowy
0,5 łyżeczki estragonu
Pasteryzowana mizeria z ogórków
Forma potrawy: Przetwory
młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz
Forma potrawy: Przetwory
kalafiory
kwasek cytrynowy
woda
Papryka w zalewie z pomidorami
Forma potrawy: Przetwory
kg papryki
25 dag cebuli
40 dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
Kalafiory w zalewie pomidorowej
Forma potrawy: Przetwory
60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego