Zapiekane z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól 
pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny 
przyprawa oregano 
przyprawa do grilla
sól 
groszek konserwowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru 
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru 
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii 
2 opakowania sera feta
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/4kg ostrego utartego sera
mięso z kraba
pieprz do smaku 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 rogaliki francuskie
25g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz 
sól 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru 
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg filetów śledziowych
0,5kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku 
pół szklanki wody
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli 
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750g cebuli
75ml śmietany
75g sera gouda
50g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 pory
25dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy 
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki