cojemy.pl > Zapiekane > Roladki jarzynowe

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Roladki jarzynowe

Formy potrawy: zapiekane, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 25 min.

Składniki potrawy

po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta

Przyrządzanie

Paprykę należy pokroić na połówki, następnie każdą z połówek na 3 paski. Tak przygotowaną paprykę włożyć na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą, usunąć skórkę.

Oczyścić cukinię i bakłażana. Oba warzywa pokroić wzdłuż na 16 cienkich plasterków. Bakłażan osolić i moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie odsączyć gorzki sok.

Na 2 łyżkach oliwy udusić w garnku posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Gotować razem przez 6 minut. Dodać posiekaną bazylię i przyprawić.

Fetę pokroić w słupki. Zawijać po 1 pasku papryki i fety w plaster bakłażana i cukinii. Roladki spiąć wykałaczkami i obsmażać na reszcie oliwy.

Sos pomidorowy wlać do formy żaroodpornej, włożyć roladki. Zapiekać 25 minut w temperaturze 200 st. C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakłażan, Bazylia, Bulion, Cebula, Cukinia, Czosnek, Feta, Ser, Oliwa, Papryka, Pomidor

Podobne przepisy

Roladki łososia z serem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
Składniki na około 16 porcji:
15dag wędzonego łososia w plastrach
15dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Roladki z cukinii z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i śliwek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
200g śliwek
sok z cytryny
miód lub sos curry
» zobacz przepis

Zupa cebulowa

Forma potrawy: Zupa
1,5kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej
» zobacz przepis

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z buraków

Forma potrawy: Przetwór, Sałatka lub surówka
1kg białej kapusty
1kg buraków
1kg marchewki
1kg cebuli

zalewa:
50g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy
» zobacz przepis

Sałatka z dyni z marchewką i jabłkiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
2–3 marchewki
2–3 jabłka
śmietana lub sos majonezowo-jogurtowy, lub sos curry
przyprawy do smaku
» zobacz przepis

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Przetwór, Sałatka lub surówka
4kg cukinii
1kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
» zobacz przepis

Dynia zapiekana z ryżem nr 2

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól

Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
» zobacz przepis

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Danie na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
» zobacz przepis

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
500g mąki
400g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.