Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Śniadania, potrawa wegetariańska
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu
Kaszę wsypać do rondla z wodą wymieszaną z 1 szklanka mleka, zagotować mieszając.
Dodać pozostałą szklankę mleka i gotować 10 min.
Zdjąć z ognia, ostudzić, 2 łyżki masła zmiksować z 3 łyżkami cukru. Dodać ostudzoną kaszę, wymieszać. Dodać wypłukane rodzynki i skórkę pomarańczowa wymieszać.
Głębokie naczynie wysmarować pozostałym masłem (1 łyżka), wysypać tartą bułką, włożyć kaszę, posmarować miodem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piec pod przykryciem ok. 20 min.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier
Napój z poziomek, agrestu i miodu
Forma potrawy: Napoje
30 dag poziomek
30 dag agrestu
3 łyżki miodu
2 szklanki gotowanej wody
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne
Forma potrawy: Napoje
1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku