Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Opłukać śledzie, pokroić na kawałki.
Cebulę i jabłka obrać, po czym pokroić na cienkie plasterki.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami śledzie, cebulę i jabłka. Oprószyć tymiankiem.
Na wierzch położyć masło. Polać wodą.
Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut na małym ogniu.
Śledzie musztardowe na wigilię
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, Dania rybne
8 filetów śledziowych
litr mleka
2 żółtka
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
1 ogórek konserwowy
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
4-5 cebul
Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek