MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka ze szparagami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki

Przyrządzanie

Pomidor umyć, obrać ze skóry, pokroić poprzecznie w cienkie plasterki.

Szparagi osączyć, przykroić na wielkość kromek chleba. Chleb zapiec z jednej strony.

Nie zapieczoną stronę chleba posmarować cienko musztardą. Położyć warstwę szparagów, warstwę plastrów pomidora, przykryć plasterkiem sera przyciętym do wymiarów tostu.

Zapiec w gorącym piekarniku, póki ser nie zbrązowieje (2-3 min).

Ozdobic połówka czarnej oliwki i gałązka pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadania

1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru

Sałata ze szparagami

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo

sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Dania główne

1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu