Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.
4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki
Pomidor umyć, obrać ze skóry, pokroić poprzecznie w cienkie plasterki.
Szparagi osączyć, przykroić na wielkość kromek chleba. Chleb zapiec z jednej strony.
Nie zapieczoną stronę chleba posmarować cienko musztardą. Położyć warstwę szparagów, warstwę plastrów pomidora, przykryć plasterkiem sera przyciętym do wymiarów tostu.
Zapiec w gorącym piekarniku, póki ser nie zbrązowieje (2-3 min).
Ozdobic połówka czarnej oliwki i gałązka pietruszki.
Forma potrawy: Śniadania
1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo
sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
Forma potrawy: Dania główne
1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu