Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/4 kg ostrego utartego sera
mięso z kraba
pieprz do smaku
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Podgrzać zupę, dodać mleko i masło. Włożyć do gorącej mikstury ser, zostawiając trochę do posypania po wierzchu.
Zmieszać makaron, masę serową i mięso z karaba oraz pieprz.
Włożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapiekać w bardzo gorącym piekarniku - w temperaturze około 185°C przez około 30 minut.
Forma potrawy: Dania główne
20 dag makaronu
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz