Zapiekane z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami
Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża
25dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30dag kiełbasy
30dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina
50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
25dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów
Do podania:
makaron
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
30dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5dag cebuli
4dag tłuszczu
sól
pieprz
2dag tłuszczu do posmarowania formy
2dag tartej bułki