50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie.
Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach.
Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę.
Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek.
Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć.
Piec 20-25 min w piekarniku w temperaturze 225°C.
Przed podaniem posypać parmezanem.