4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
Jabłka należy umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. W miejscu wydrążenia znajdzie się masa bakaliowa.
Naczynie do zapiekania posmarować dokładnie masłem i ułożyć w nim jabłka.
Przygotować syrop: do garnka wsypać cukier, cynamon, dodać szklankę wody i likier. Przez kilka minut podgotować.
Odłożyć kilka orzechów, pozostałe posiekać i włożyć razem z rodzynkami do garnka z syropem. Pozostawić na kilka minut, aby bakalie nasiąknęły płynem. Następnie wypełnić masą środki jabłek, a pozostałością obłożyć dookoła owoce.
Całość zalać syropem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 225 st. C i zapiekać przez około 40 minut.
Ostudzić, wyłożyć na półmisek i przybrać każde jabłko odrobiną galaretki porzeczkowej.