cojemy.pl > Zapiekane > Pieczone jabłka z bakaliami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z jajkami i boczkiem

Pieczone jabłka z bakaliami

Formy potrawy: deser, kolacja, zapiekane, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

Przyrządzanie

Jabłka należy umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. W miejscu wydrążenia znajdzie się masa bakaliowa.
Naczynie do zapiekania posmarować dokładnie masłem i ułożyć w nim jabłka.
Przygotować syrop: do garnka wsypać cukier, cynamon, dodać szklankę wody i likier. Przez kilka minut podgotować.
Odłożyć kilka orzechów, pozostałe posiekać i włożyć razem z rodzynkami do garnka z syropem. Pozostawić na kilka minut, aby bakalie nasiąknęły płynem. Następnie wypełnić masą środki jabłek, a pozostałością obłożyć dookoła owoce.
Całość zalać syropem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 225 st. C i zapiekać przez około 40 minut.
Ostudzić, wyłożyć na półmisek i przybrać każde jabłko odrobiną galaretki porzeczkowej.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Jabłka, Likier, Masło, Orzechy, Porzeczki, Rodzynki

Podobne przepisy

Gruszki w galaretce jabłkowej

Forma potrawy: Przetwór, Deser
0,4kg gruszek
1kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
» zobacz przepis

Jabłka zapiekane z serem brie

Forma potrawy: Deser, Inna potrawa, Zapiekane
4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
» zobacz przepis

Duńskie bułeczki

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski

Do przybrania:
4 korniszony
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Kanapki z Kornwalii

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
» zobacz przepis

Surówka z marchwi i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
» zobacz przepis

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
» zobacz przepis

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Danie główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.