Zapiekane z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        1kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu 
sól 
zielona pietruszka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        45dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz 
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        80dag grzybów
3dag tłuszczu
5dag cebuli
sól 
pieprz 
1/8 l śmietany
4-6dag sera tylżyckiego
2dag masła
2dag tartej bułki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz 
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        70dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz 
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag śledzi wędzonych
1kg ziemniaków
2 cebule
5dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz 
sól