Sosy z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
2 duże dojrzałe avocado
200ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki
pieprz, sól
Do podania:
lampka wina
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 laski wanilii
3/4 szklanki wina białego wytrawnego
4 cebule
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
przyprawy
jogurt naturalny
4 duże łyżki majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz
150ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
5dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
25dag majonezu
5dag szpinaku
5dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
Opcjonalnie
estragon
1 szklanka białego wina
1 szklanka wody lub wywaru z ryby
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
2 żółtka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
10dag pieczarek
1 cebula (5 dag)
1 i 1/2 łyżki mąki
pieprz, sól
3-4 łyżki śmietany
15dag selera
1/4 szklanki śmietanki
2 łyżki posiekanych listków selera
sól, pieprz
350ml wywaru z kości lub mięsa
50ml śmietany
20dag ziemniaków
8dag cebuli
4dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz