Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku.
Marchew umyć, obrać, opłukać na tej samej tarce.
Połaczyć chrzan z marchewką i dodać śmietanę.
Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawać do mięs i jajek.
Marchwica mózgu (jajecznica z marchewką)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Masło
Jajka ile chcesz
Marchewka ile chcesz
Pieprz
Cynamon
Opcjonalnie wanilia
Forma potrawy: Sałatki
1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
Wielkanocny sos chrzanowy na zimno
Forma potrawy: Sosy