Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
W niedużym rondelku wymieszać chrzan z wodą i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu także zagotować. Od tego momentu gotować przez dalsze 10 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem. Ostudzić i podawać.
Jeżeli sos jest za gęsty można go rozrzedzić wodą.
Forma potrawy: Sosy
30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
Sos orzechowy do wędlin i mięs
Forma potrawy: Sosy
25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
Forma potrawy: Sałatki
1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól