Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 laski wanilii
3/4 szklanki wina białego wytrawnego
Żółtka ubić z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy roztartą wanilię oraz podgrzane do wrzenia wino, stale ubijając.
Naczynie z żółtkiem i winem wstawić do drugiego naczynia z wrzącą wodą stale mieszając i podgrzewać aż do lekkiego zgęstnienia sosu.
Przygotowany sos oziębić przed zastosowaniem.
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
Forma potrawy: Sosy
Forma potrawy: Śniadania
4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz