Sosy z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki
40dag papryki konserwowej
50ml czerwonego wina wytrawnego
natka pietruszki
sól, pieprz
musztarda do smaku
90ml oliwy
30ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
100g orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilii
100g masła orzechowego
2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
1 kawałek cynamonu
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z limonki oraz skórka z niej otarta
3 łyżki oleju
250ml czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
cynamon
5dag cukru
1dag mąki ziemniaczanej
5dag rodzynek
12dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
100g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier