MENU
ZWIŃ MENU

Sos zielony ze szpinakiem

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki


25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
 
Opcjonalnie
estragon

Przyrządzanie


Szpinak i rzeżuchę należy umyć, a następnie gotować przez 5 minut, odsączyć, przetrzeć przez sito, schłodzić.
 
Powstały przecier połączyć z majonezem.
 
Natkę pietruszki, szczypiorek, koperek i estragon posiekać, dodać do sosu. Posolić.
 
Sos podawać do ryb na zimno oraz jaj na twardo.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Green Devil

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

30 ml ginu
krem miętowy (zielony) 15ml
sok cytrynowy 15 ml

Kalafior ze szpinakiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kalafior (60 dag)
cukier i sól

Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol

Omlet z szynką, grzybami i serem

Forma potrawy: Śniadania

2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz