Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
10 dag pieczarek
1 cebula (5 dag)
1 i 1/2 łyżki mąki
pieprz, sól
3-4 łyżki śmietany
Pieczarki oczyścić, wypłukać, pokroić na plasterki. Dodać posiekaną cebulę, zalać ćwiartką szklanki wody, dusić przez około 15 minut.
Wlać 3/4 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką, dodać pieprz, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu jednocześnie mieszając.
Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, rozmieszać i posolić.
Forma potrawy: Sosy
mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki
Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz