Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
1 szklanka białego wina
1 szklanka wody lub wywaru z ryby
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
2 żółtka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
Masło należy roztopić i wymieszać z mąką. Stale mieszając stopniowo dodawać wino oraz wodę (lub wywar) i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia.
Dodać żółtka ubite ze śmietaną i mieszać do czasu aż sos będzie gęsty.
Doprawić solą i pieprzem, podawać w sosjerce.
Wołowina pörkölt duszona po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml koniaku
10 ml cointreau
10 ml białego wina
Cielęcina w glazurze śliwkowej
Forma potrawy: Dania na grilla
6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól