Sosy z alkoholem
Kolorem zielonym zaznaczono alkohole
1 szklanka białego wina
1 szklanka wody lub wywaru z ryby
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
2 żółtka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
250ml czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
cynamon
5dag cukru
1dag mąki ziemniaczanej
5dag rodzynek
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
12dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 laski wanilii
3/4 szklanki wina białego wytrawnego
200g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20ml likieru brzoskwiniowego
250ml białego wytrawnego wina
4dag masła
1dag mąki ziemniaczanej
8dag rodzynków
5dag orzechów włoskich
sok z cytryny
40dag papryki konserwowej
50ml czerwonego wina wytrawnego
natka pietruszki
sól, pieprz
musztarda do smaku
45dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
5dag korzenia chrzanu
20dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
250g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20ml rumu
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa