Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
12 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
W garnuszku zagotować wino zmieszane z solą i pieprzem, po czym ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody.
Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60°C) i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć.
Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos, dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, doprawić do smaku solą i pieprzem, sos będzie gotowy po ostudzeniu.
Masło, Jajka, Wino, Sól kuchenna, Pieprz
Forma potrawy: Dania główne
450g wędzonych kiełbasek holenderskich
225g makaronu, np. wstążki
sól
50g masła lub margaryny
225g kukurydzy mrożonej
100g fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki chrzanu w śmietanie
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Dania główne
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje