Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
250 ml czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
cynamon
5 dag cukru
1 dag mąki ziemniaczanej
5 dag rodzynek
Wino należy zagotować z cukrem i przyprawami, następnie przecedzić.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać cienkim strumieniem do gorącego wina, jednocześnie szybko mieszając trzepaczką, zagotować.
Dodać opłukane rodzynki, chwilę pogotować na małym ogniu.
Forma potrawy: Napoje
4 - szklanki b. mocnej herbaty
2-3 goździki
szczypta startej gałki muszkatołowej
butelka czerwonego wina
szklanka rumu
250 g - cukru
sok z 3 cytryn
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2 kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól
Galaretka z truskawkami i rabarbarem
Forma potrawy: Desery
30 dag rabarbaru
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
Forma potrawy: Sosy
40 dag papryki konserwowej
50 ml czerwonego wina wytrawnego
natka pietruszki
sól, pieprz
musztarda do smaku