Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki
Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki i smażyć do miękkości na oleju.
Następnie wrzucić do garnka i zalać gorącą wodą tak, aby zakryło pieczarki, zostawić na małym ogniu.
Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, trochę rozmarynu, szałwi i innych ziół do smaku.
W kubeczku dokładnie wymieszać jogurt lub śmietanę razem z mąką. Jogurt hartować dolewając po trochu sosu z garnka.
Następnie przelać całość jogurtu do garnka, mieszaći trzymać do pierwszych oznak "bulgotania" sosu - wtedy jest gotowy.
Gęstość sosu reguluje się głównie przez ilość mąki dodanej do jogurtu.
Forma potrawy: Sosy
10 dag pieczarek
1 cebula (5 dag)
1 i 1/2 łyżki mąki
pieprz, sól
3-4 łyżki śmietany
Forma potrawy: Sosy
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 dojrzała sałata masłowa
1 kromka chleba
masło
ząbek czosnku
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
biały pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól
Forma potrawy: Sałatki
2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry