Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
Jajka ugotować na twardo. Z cytryn wycisnąć sok. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać posiekana jaja, pietruszkę i szczypiorek, utarty chrzan, sok z cytryn, sól, cukier i biały pieprz do smaku. Sos najlepie przygotować na kilka godzin przed podaniem. Sos bardzo dobrze nadaje się jako dodatek do wielkanocnych potraw.
Forma potrawy: Desery, Kolacje
30 dag twarożku
1 szklanka śmietany
25 dag poziomek lub truskawek
10 dag cukru
cukier waniliowy
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml Żołądkowej na Trawie Żubrowej
10 ml soku z cytryny
Tonic
Lód
Dekoracja:
plasterek cytryny lub twister.
Pascha wielkanocna z bakaliami
Forma potrawy: Ciasta
1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)
Wielkanocny sos chrzanowy na zimno
Forma potrawy: Sosy
150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier