Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 40 min.
100 g orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilii
100 g masła orzechowego
2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
1 kawałek cynamonu
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z limonki oraz skórka z niej otarta
3 łyżki oleju
Orzeszki ziemne wyłuskujemy, płuczemy i siekamy. Papryczki chilii namaczamy w ciepłej wodzie prze z 5 minut, usuwamy nasionka i kroimy na małe kawałki. Czosnek i cebulę drobno siekamy.
Orzeszki, czosnek, cebulę i chilii miksujemy lub ucieramy w moździerzu.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zmiksowaną masę, smażymy 2 minutki, dodajemy sos sojowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy masło orzechowe, kawałek cynamonu i listki laurowe, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
Sos ten może być przechowywany w lodówce około 2 tygodni. Przed podaniem usuwamy cynamon i listki laurowe.
Forma potrawy: Desery
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
Filety kurczaka panierowane w orzechach
Forma potrawy: Dania główne
500 g piersi z kury lub kurczaka
120 g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25 ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz