100g orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilii
100g masła orzechowego
2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
1 kawałek cynamonu
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z limonki oraz skórka z niej otarta
3 łyżki oleju
Orzeszki ziemne wyłuskujemy, płuczemy i siekamy. Papryczki chilii namaczamy w ciepłej wodzie prze z 5 minut, usuwamy nasionka i kroimy na małe kawałki. Czosnek i cebulę drobno siekamy.
Orzeszki, czosnek, cebulę i chilii miksujemy lub ucieramy w moździerzu.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zmiksowaną masę, smażymy 2 minutki, dodajemy sos sojowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy masło orzechowe, kawałek cynamonu i listki laurowe, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
Sos ten może być przechowywany w lodówce około 2 tygodni. Przed podaniem usuwamy cynamon i listki laurowe.