Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 15 min.
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
Papryczki należy pokroić. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić i utrzec z papryczkami w mozdzierzu na gładką pastę.
Dodac bulion, sok cytrynowy i sól, wymieszac. Sos można przechowywać w lodowce przez kilka dni.
Sos stosuje się w kuchniach dalekiego wschodu.
Forma potrawy: Sosy
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
6 gruszek
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy