Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
4 pomarańcze
200 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
Forma potrawy: Ciasta
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
duże pudełko biszkoptów
3/4 kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
Forma potrawy: Desery, Inne potrawy
1 kilogram kasztanów
mleko
cukier
wanilia
30 gram masła
2 żółtka
bita śmietana
Forma potrawy: Desery
300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)
Forma potrawy: Dania główne
20 dag ryżu
400 ml mleka
4 dag masła
wanilia
sól
10 dag rodzynków
3-4 żółtka
5 dag masła do żółtek
6-8 dag cukru pudru
20 ml likieru Maraschino