MENU
ZWIŃ MENU

Ciasteczka z dynią

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

100 g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
250 g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przyrządzanie

Dynię gotować ok. 20 min w osolonej wodzie, odcedzić i wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Wyskrobać miąższ z wanilii. Cukier utrzeć z masłem, dodać dynię, wanilię i jaja, wszystko dokładnie wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, stopniowo wsypywać do masy, stale mieszając. Tak przygotowane ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać małe porcje na natłuszczoną blachę do pieczenia.

Wsunąć na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 15 min, do uzyskania złocistobrązowego koloru.

W jeszcze ciepłych ciasteczkach porobić trzonkiem łyżki dołki i napełnić je konfiturą z dyni.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

Ciasteczka z daktyli i kaszy manny

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny

Kruche ciasteczka z anyżkiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
 
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna

Surówka z jabłek z dynią

Forma potrawy: Sałatki

3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól