Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
100 g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
250 g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dynię gotować ok. 20 min w osolonej wodzie, odcedzić i wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Wyskrobać miąższ z wanilii. Cukier utrzeć z masłem, dodać dynię, wanilię i jaja, wszystko dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, stopniowo wsypywać do masy, stale mieszając. Tak przygotowane ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać małe porcje na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Wsunąć na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 15 min, do uzyskania złocistobrązowego koloru.
W jeszcze ciepłych ciasteczkach porobić trzonkiem łyżki dołki i napełnić je konfiturą z dyni.
Kruche ciasteczka z płatków jaglanych
Forma potrawy: Ciasta
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
Ciasteczka z daktyli i kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
Forma potrawy: Sałatki
3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól