Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
laska wanilii
25 dag śmietany kremówki
0,25 litra mleka
14 dag cukru
3 jajka
2 żółtka
10 dag malin
cukier puder do posypania
Laskę wanilii należy przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć rdzeń.
Do rondla wlać śmietanę i mleko. Dodać 20 dag cukru i rdzeń wanilii, zagotować na małym ogniu.
Jajka i żółtka ubić. Śmietanę i mleko zdjąć z ognia, przestudzić. Nie przerywając mieszania, powoli wlewać do ubitych jajek.
Następnie całość przecedzić przez sitko, przełożyć do 6 foremek o pojemności 150 ml.
Foremki wstawić do piekarnika i przec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 150°C, po czym przestudzić.
Każdą porcję kremu posypać łyżeczką cukru, zapiekać jeszcze przez 3 minuty.
Maliny przebrać, nadziać na szpilki do koreczków.
Gotowy deser posypać cukrem pudrem, można udekorować listkami mięty lub melisy.
Forma potrawy: Ciasta
200 g margaryny
210 g cukru
2 jajka
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
Nadzienie:
400 ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
60 g mąki
4 łyżki cukru
50 g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu